FRITT FRAM ISSN 1403-1582 Publ 2004-10-22 Uppdat 2004-10-27 KONTAKT
 

SCANDLINE BROTTSMISSTÄNKT -FEM DÖDADE

Men nu tar man bort öl och vin från chaufförers biljettpris!

 

 

Fritt Frams ansvarige utgivare Fredrik Flink skickade 2004-10-20 detta mail till rederiet ScandLine som i tisdags erbjöd alkoholdrycker till den lastbilsförare som därpå dödade fem människor i Skåne:

Hur känns det att vara medskyldig till ett massmord? Jag trodde först inte på uppgiften i SVT Rapport om att Ni utskänker alkohol till lastbilsförare. Men en representant från Er bekräftar i bild att så sker.

Är Ni medvetna om att det är ett lagbrott att utge alkohol till den som man vet ska köra bil? Oavsett vad Ni tycker så är Ni i lagens mening därmed medskyldiga till att fem helt oskyldiga människor massakrerats.

I min hemstad har just begåtts ett dubbelmord på öppen gata. Det här är - otroligt nog - mer än dubbelt så illa.

Jag tycker att Ni ska lägga ner det här företaget. Om Ni inte har för avsikt att göra det, så svara gärna på detta mail att Ni har upphört med denna medhjälp till mord, jag kommer att skriva en hel del om det här och det vore ju bra att kunna upplysa om att Ni har slutat begå brott - bättre sent än aldrig. Annars lägger nog företaget ner sig självt.

Fredrik Flink

f@frihet.net
 
 

Sedan dess har följande hänt:

Scandline har inte på något sätt hört av sig, trots att rubriken löd "Svar önskas".

Enligt SVT Text har en expert på straffrätt konstaterat att rederiet brutit mot lagen.

Enligt SVT har Scandline nu slutat att bjuda bilförare på alkohol men på Scandlines hemsida står fortfarande 2004-10-22 ingenting om detta, däremot står det så här:

"Ombord på m/s Trelleborg och m/s Skåne har vi trevliga cafeterior. Här serveras det varma rätter, läckra baguetter, goda smörgåsar, små och stora kakor, nybakade wienerbröd och bullar. Därtill drycker av alla slag."
 
 

Nu har det kommit svar !

Datum: Mon, 25 Oct 2004 09:40:28 +0200

Från: Kundservice <kundservice@scandlines.se>

Till: "'f@frihet.net'" <f@frihet.net>

Ärende: Den tragiska olyckan i Skåne

Hej Fredrik!

Ditt mail berörde oss mycket. Precis som alla andra känner vi djupt för de drabbade i denna mycket tragiska olycka. En händelse som den i tisdags borde aldrig ha inträffat. Därför tycker vi att debatten som följt efter olyckan har varit mycket viktigt, då den tydligt belyst att alkohol och bilkörning inte hör ihop.

Tyvärr har debatten i media framställt det som att det serveras fri alkohol ombord på Scandlines fartyg. Så är inte fallet. Öl och vin har funnits tillgängligt ombord som en del av biljettpriset för dom som önskat detta som måltidsdryck.

Som ett resultat av olyckan och den efterföljande debatten har vi på Scandlines AB nu tagit bort möjligheten att välja öl eller vin till maten som en del av biljettpriset för chaufförer.

Ett annat mycket viktigt inlägg i denna debatt är frågan om individens egna ansvar. I slutändan är det trots allt alltid individen själv som är ytterst ansvarig för sitt handlande. Tyvärr är det inte möjligt för oss att kontrollera samtliga passagerares alkoholkonsumtion ombord. Däremot, är det vårt ansvar att kontakta polisen för att försöka hindra en person från att köra sitt fordon om vi upptäcker att han/hon är alkoholpåverkad.

För oss är det också viktigt att poängtera att alkohol under inga omständigheter har använts som argument för chaufförer att resa med Scandlines.

Med vänliga hälsningar

Kundservice

Scandlines
 
 

Kommentar: Förutom självklarheter verkar man ju poängtera att man inte gjort något ännu värre än man faktiskt gjorde. Men det är väl att man inte längre räknar in alkohol i biljettpriset för chaufförer.

Fredrik Flink 2004-10-27