FRITT FRAM  ISSN 1403-1582 Publ 2006-12-14 Uppdat 2006-12-14 KONTAKT
 
 

90 % av TV3:s medarbetare

lider av Neurotypiskt Syndrom

 

Bilden och texten ska inte nödvändigtvis tolkas som att Hasse Aro är besatt av ondska men han representerar de neurotypiska individerna, som är överrepresenterade i brottsstatistiken, och som sådan är han enligt expertisen klart närmare en psykopat än vad någon med t ex Asperger Syndrom någonsin varit.

 
TV3:s programserie Ondska har gjort ett uppehåll. Fritt Fram har smygtittat på nästa säsongs programinnehåll.

Ondska har berättat om att våldsdåd begås av människor med psykiska funktionshinder. En del föreningar har krävt att programserien ska stoppas. Många människor har känt sig både kränkta - inte för att programmet påstår att de flesta med funktionshinder begår brott, utan över huvud taget för att man helt felaktigt t ex påstår att Asperger Syndrom är en störning och förknippar det med våldsbrott - och bedrövade över att en svensk TV-kanal sänkt sig till under kvällstidningsnivå.

Men i stället ska fler funktionshinder avslöjas, det är bara ett säsongsuppehåll som nu gjorts. I vår fortsätter programserien och då vet man bl a att berätta att många brott begås av människor med sjukdomar som diabetes eller funktionshindrade som rullstolsbundna. Dessutom kan man avslöja att de flesta våldsdåd begås av människor med NT, Neurotypiskt Syndrom, skämtsamt kallade Normala Terrorister.

 - Det vore fel att stoppa programserien bara för att det blivit fel, säger en medarbetare till Fritt Fram. Visserligen är det inte sant att människor med Asperger Syndrom saknar empati, men de har svårt att förstå hur andra människor tänker och känner, t ex varför det är så viktigt att folk får veta att människor med AS saknar empati.

Martin Grann, kriminalvårdens utvecklingschef och expert på NT, vet att de flesta normala människor med mentala funktionshinder inte begår våldsbrott men att när det sker så kan det vara rent bestialiska handlingar och motiven te sig obegripliga, som t ex pengar, svartsjuka eller bekvämlighet.
Det framkommer dessutom att programledaren Hasse Aro själv representerar de individer som lider av Neurotypiskt Syndrom och är överrepresenterade bland våldsverkare. Det gäller för övrigt merparten av medarbetarna, vilket möjligen kan förklara en del av de fatala misstag som begåtts. Man lovar att i fortsättningen läsa på lite grann om det man ska rapportera om, ett pinsamt stavfel den gångna säsongen t ex uppdagade att man aldrig ens sett den aktuella diagnosen i skrift utan bara hört talas om den.

Man är också noggrann med att påpeka att inte alla med NT eller alla som sitter i rullstol begår brott. Enligt vissa undersökningar torde det dock vara ungefär åtta gånger så vanligt med inbrottsstölder bland individer som sitter i rullstol och bland journalister med musarm hela femtio gånger så vanligt med trolöshet mot huvudman.

 

Fredrik Flink 2006-12-14
 
 

Fotnot: Fritt Fram har sökt Hasse Aro för en kommentar, men han har inte gått att nå. Det finns helt enkelt inga kontaktuppgifter på TV3:s hemsida.