FRITT FRAM       ISSN 1403-1582   Publ 2019-01-13   Uppdat  2019-10-03   svensk.info     IT NU    CYKEL o SPÅR    KALENDERNYTT     KONTAKT

forts Fritt Fram:s ledarsida

Gamla ledare!

 

LEDARE 324:

HUR LÄNGE SKA MAN VÄNTA?

Hur länge ska man vänta? Och hur rädd ska man vara för att bli anklagad för att man gör rätt när alla säger att det är fel?

En gång i vintras såg jag en polisman med hörselskydd som stod och talade med eller kanske förhörde en ensam man som såg ganska underlägsen ut. Mannen ville gå därifrån eftersom en stor snöslunga närmade sig med ungefär en meter i sekunden, tio meter kvar. Men polismannen verkade kallsinnig, du stannar här tills jag säger till.

Fem meter kvar. Herregud tänker jag, det här är ju helt vansinnigt - ska han dö för att polismannen vet bättre? Maskinföraren verkade som så ofta inte ha någon utsikt över arbetsområdet i snögloppen.

Tre meter kvar. Nu flyger Fan i mig. Eller kanske rättare sagt Gud. Jag kastar mig fram, knuffar brutalt ner polismannen i en snödriva och äntligen kan mannen springa undan snöslungan. Och polismannen hade turen att inte hamna i den snödriva som snöslungan skulle ta. Den befinner sig nu i finfördelad form fem meter upp i luften.

Det hade kunnat vara. Det är inte bara en liknelse. Det är inte ett dugg mer absurt än den svenska verkligheten 2019.

Det är nu man ska tänka på bl a Dagens nyheters ledarskribents Hanne Kjöllers ord om att känslor får inte gå före lagen och aktivism får inte gå före rätt. Hon känner så starkt för lagen att hon motarbetar förnuftet. Skäms! Som om aktivister kämprade för aktivism...

Av precis samma anledning som vi har lagar måste vi också ha en reell möjlighet att bryta mot lagarna. Om vårt förnuft inte duger till att avgöra när, så duger det inte heller till att följa lagarna. I somligas verklighet där 1+2=4 behövs inget sådant - problemet är att i verkligheten är 1+2=3 och vi har att förhålla oss till det. En laglydig medborgare kan ibland vara betydligt farligare en än en lagbrytare.

Domstolar friar ibland pga nödvärn eller nödsituation, men oftast inte. Om det leder till att människor börjar tro att man faktiskt inte får använda sitt förnuft, man får helt enkelt inte ingripa, då är vi riktigt illa ute.
 

Fredrik Flink 2019-10-03
 
 
 
 
 

LEDARE 323:

VARFÖR SKA POLARISERING MOTVERKAS?

Helt plötsligt, från en vecka till en annan, har etablerade massmedier upptäckt en polarisering i samhällsdebatten. Folk har olika åsikter och de menar allvar med dem också. Det måste vi givetvis göra något åt!

Massmedia vill inte ens debattera huruvida det är något dåligt med denna polarisering. Men då blir det ju en metapolarisering - massmedia tar strid mot polariseringen vilket leder till att andra försvarar den med näbbar och klor.

Som om vi inte hade haft nog med slätstruken gröt i svensk politik! Det största partiet har alltid lovat allt till alla och följaktligen aldrig levererat till någon.

Jag har aldrig debatterat för debatterandets skull. Jag har i stort sett enbart tagit upp överlevnadsfrågor. Varför ska jag försöka närma mig dem som inte vill att vi ska överleva? Ska jag ens lyssna på dem? Ska jag lyssna på nazister?

Tydligen har massmedia inte fattat att det är blodigt allvar, bokstavligen blodigt. Man blandar ihop frågor som Ska vi ha fler vargar i Sverige? Ska Sverige ta emot färre flyktingar? Är skatten i Sverige för hög?

Folk slåss för sina - och andras - liv och massmedia kallar det för polarisering. Det visar bara hur massmedia polariserats till en motpol mot vanliga och ovanliga människor. Massmedia har ganska länge ägnat sig åt att förklara och göra klart för enskilda människor vad man får göra och inte göra - förr granskade man höjdarna i samhället.
 

Fredrik Flink 2019-09-28
 
 
 
 
 

LEDARE 322:

VAD ÄR DJURFÖRSÖK?

Tänk er en familj, där alla medlemmarna värnar om mänskliga rättigheter. Ingen av dem skulle drömma om att utsätta andra människor för helvetiska plågor.

Men så inträffar det något - en av familjemedlemmarna blir svårt sjuk. En sjukdom som bara kan botas eller lindras om man genomför plågsamma medicinska försök på andra människor - i det här fallet fungerar det inte att göra det på andra djur.

Vad händer nu? Ställer sig någon familjemedlem upp och säger: Jag vill inte hjälpa min döende bror, för det skulle innebära att andra oskyldiga människor fick sätta livet till, efter svåra plågor.

Nej. I stället enas familjen om att kräva att försöken genomförs. Mänskliga rättigheter är nog bra, men gäller det en familjemedlem så går det före.

Det här var en liknelse med dagens verklighet. Kanske de flesta svenskar är emot plågsamma djurförsök, men behövs det för att rädda människoliv så får man göra det i alla fall. Får? Har man rätten? Nej, men man kan. Man har makten.

Djurförsök är rasism. Det är inte någon ogenomtänkt framkastad åsikt, det är ett faktum som går att leda i bevis rent logiskt.

Rasism är att behandla någon annan sämre pga att den inte är av samma ras som man själv. Det kan nog alla hålla med om.

FN fastslog redan 1950 att det bara existerar en ras av nu levande människor. Om man behandlar någon som inte är av samma ras illa, så måste det alltså vara någon annan än en människa.

Och liknelsen ovan hade lika gärna kunnat vara verklighet. Vi accepterar världssvälten, vi står ut med massakrer i trafiken genom att kalla dem för olyckor, vi kallar veganer för terrorister osv. Det är helt enkelt inte alls några människovänner som accepterar djurförsök. Vattendelaren går inte mellan människor och andra djur, utan mellan att låta ändamålet helga medlen och att vägra det.

Djurförsök är inte ett alternativ - alternativet är att stödja vetenskaplig forskning utan djurförsök, inte minst framtagning av fler djurfria metoder. Sätt in på bankgiro 907-0905 eller plusgiro 90 70 90-5 !
 

Fredrik Flink 2019-09-17
 
 
 
 
 

LEDARE 321:

VARFÖR?

Ja, jag har cancer. Ja, den har spritt sig. Ja, jag har blodförgiftning som var höggradig (420). Ja, jag är döende. Nej, det är annat jag sörjer.

Varför ska jag pinas igenom sjukhusbehandlingar med ett bemötande som är precis lika osannolikt vedervärdigt trots mina diagnoser?

Varför skulle jag pinas igenom skolan, myndigheter och människor? Nu står jag här - vad var det för vits med det?

Varför skulle jag utsättas för daglig misshandel, förföljelser och överfall under sex års tid - vad fanns det att komma ut till när jag blev fri ifrån det?

Varför skulle jag verka oberörd av psykosociala katastrofer som jag genomgick?

Varför skulle jag tas ur min barndom som fortfarande är det enda som varit värt att leva för och som fortfarande håller mig vid liv?

Varför skulle jag äta hälsosamt när jag ändå skulle få cancer? Jo, kanske just för att klara behandlingen och inte dö av blodförgiftningen!

Varför skulle jag skriva det här om det ändå bara ska raderas och papperskopior slängas av någon framtida förrättare eftersom de inte går att sälja med förtjänst? Som terapi? Som underhållning? Eller som något som någon trots allt hinner ta på allvar?
 

Fredrik Flink 2019-08-27
 

PS. "Osannolikt vedervärdigt" låter hårt, och det är orättvist att inte nämna att 90 om inte 99 % av bemötandet har varit gott eller mycket gott. Det är den sista procenten som kastat sin skugga över resten. Fredrik Flink 2019-09-13
 
 
 
 
 

LEDARE 320:

SVERIGEHATARNA - SÅ DUMMA

Det verkar bara finnas två sidor i den så kallade invandrardebatten: Människor som ber för sina liv - och vrålande fega kräk som inte förstår bättre än att attackera dessa. Lovorden för den förra gruppen är vaga om inte rentav fega. Lovorden för den senare gruppen är högljudda kraftuttryck som nästan alltid får stå oemotsagda.

Det största problemet med Sverigehatarna (SD) är att de har stöd av regeringen och stora delar av riksdagen. De fortsätter skrika eftersom de är för dumma för att fatta det. Det bruna blocket, KD, SD och M, vill gå ännu längre än det gröna blocket, C, FP, S och MP. V är enda riksdagsparti som tycks se problemet och ta FNs konventioner på allvar. Det kanske är därför det har tagits för en vänsterfråga.

Regeringen har redan stängt gränserna för att hålla sig väl med de politiskt korrekta Sverigehatarna.

Sverigehatarna är för korkade för att fatta att det inte spelar någon roll om 98,4 % av invandrarna och 99,1 % av svenskarna är laglydiga - invandringen påverkar inte detta.

Sverigehatarna gör precis - inte ungefär - som nazisterna i 30-talets Tyskland - får med sig massor på att kriser måste bero på avvikare, judar eller invandrare.

Sverigehatarna försöker lura i oss att de älskar Sverige - den man älskar agar man? De vill förstöra och för alltid ödelägga det som varit svenskt och som man som svensk varit stolt över.

Nu krävs det att DU väljer sida! Man kan inte vara både människovän och flyktingfientlig.
 

Fredrik Flink 2019-08-16
 
 
 
 
 

LEDARE 319:

ANIMALISKT KÖTT - OCH VANLIGT

- Förr i tiden åt man kött som kom från djur.
- Hur då... kom från?
- Man dödade djur och åt upp deras kroppsdelar.
- Allvar?
- Ja, faktiskt.
- Vilka djur som helst? Eller bara elaka djur?
- Alla djur, oavsett vad de gjort.
- Så mig hade man bara ätit upp...?!
- Nej, man gjorde ett undantag beroende på ras. Djur av den mänskliga rasen fick man absolut inte äta.
- Vad var skillnaden?
- Att det var ens egen ras. Men för att det inte skulle kallas rasism så kallade man människor med olika hudfärg för "olika raser".
- Men man åt inte människor även om de hade annan hudfärg än man själv?
- Nej, då hade det kallats "rasism".
- Men alla människor är ju av samma ras?
- Ja, och det deklarerade de förenta nationerna redan 1950, men de flesta höll fast vid nazisternas uppdelning från det stora kriget.
- Men varför dödade man andra? Varför inte odla eget kött? Smakade det annorlunda?
- Nej, det smakade precis likadant - det var ju samma sak - men det ingick i kulturen att "riktigt kött", det skulle någon ha fått sätta livet till för.
- Vore det inte "riktigare kött" om ingen hade behövt sätta livet till?
- Sett i backspegeln, jo.
 

Fredrik Flink 2019-07-31
 
 
 
 
 

LEDARE 318:

DÅ ÄR DET INTE SÅ VIKTIGT LÄNGRE

Det är förfärligt att allvarliga aspekter av djurrätt aldrig får komma fram i massmedia. Är man vegan så är man det för att det passar en själv och man har respekt för andras mathållning. Är man emot plågsamma djurförsök så gäller det inte om försöken är nödvändiga för att rädda döende barn (av arten Homo Sapiens). Insändare om något annat refuseras systematiskt.

Vad säger jag till föräldrarna till ett barn som kommer att dö så småningom om man inte forskar fram ett botemedel genom plågsamma djurförsök?
- Gör det på mig i stället!
Jag har förmågan att säga ja eller nej. Och sedan frågar jag dem:
- Hur många av dem ni talar med och som beklagar säger ja?

Det är lätt att beklaga och kräva att andra ska sätta livet till och mer därtill. Men när det kommer till egna satsningar, då är det inte så viktigt längre.
- Hur mycket för du över till medicinsk forskning varje månad?
Jag menar allvar så jag överför tusen kronor i månaden till Stiftelsen Forska utan djurförsök, Pg 90 70 90-5.
Men alla har kanske inte så mycket pengar? Jag är garantipensionär och klarar det, med normal inkomst borde man kunna avvara kanske tretusen. Men när det kommer till egna satsningar är man inte längre alls lika mån om de stackars döende barnen. Alltihop handlar om egoism och att hitta på bortförklaringar. Jag kan inte skänka några pengar, någon annan får plågas och dö i stället!

Vid en SIFO-undersökning 1988 svarade 66 % att människor inte är mer värda än allt annat levande. Det betyder att man skulle kunna börja tvinga människor till plågsamma försök. Men det är föreställningen att ändamålet helgar medlen som är vidrig. Hur många döende barn man än skulle rädda så får man inte ta livet av en människa för det - och alltså inte något annat djur heller, enligt 66 %.

Vad är rasism? Det finns ju bara en ras av nu levande människor. Så finns rasism bara inom kennelklubben? Eller syftar ordet inte på ras utan på en princip enligt vilken den som är annorlunda inte kan ha några rättigheter? I så fall är det de facto rasism att säga att den som har fyra ben, päls och inte talar samma språk är mindre värd.
 

Fredrik Flink 2019-06-09

PS. Rättelse 2019-06-13
 
 
 
 
 

LEDARE 317:

INGA FLER EBBA OCH DIDRIK

Jag tänker inte be om ursäkt och förklara att jag är emot sexuella övergrepp, bara idioter behöver sådana förklaringar. Jag står för det jag skriver, varken mer eller mindre och definitivt inte för några hysteriskt känslostyrda filofobers vantolkningar. Fega människor väntar tills pryderiet är avskaffat, då kryper de fram och bedyrar hur viktigt det var att göra upp med pryderiet. Kappan efter vinden.

Så uppfriskande att få se klipp ur TV-serien Ebba och Didrik från 1990!

Ungefär samma sak i Eva och Adam tio år senare. Hade de lanserats i dag så hade SVT blivit kallad för pedofilkanal. Evas många år äldre storebror Tobbe vill vara ihop med hennes blott 11-åriga klasskamrat Frida.

Domstolar är i allmänhet så pass förståndiga att de i ett sådant fall vägrar bifalla åtal för våldtäkt - men inte tillräckligt förståndiga för en friande dom utan dömer i stället för sexuellt utnyttjande, trots att man själv konstaterat att 'förhållandet framstod som en normal tonårsrelation'. Sådant kan stimulera pedofiler! Men det kan också stimulera kärleken. Låt oss avskaffa all kärlek, så kan faktiskt inga pedofiler bli stimulerade! Det kanske är vad som behövs för att förstå. Det räcker uppenbarligen inte med alla de absurditeter vi redan lärt oss leva med.

Häromåret kom den danska filmen Jakten med Mads Mikkelsen i en mästerligt spelad huvudroll som synnerligen kysk daghemspersonal. Just därför blir han helt utan grund anklagad för sexuella övergrepp, öppet föraktad av alla och bokstavligen utslängd från matbutiken. Det hjälper inte ens att den lilla flickan bedyrar att hon ljög för att hämnas på honom för att han vägrade kyssa henne - då förstår ju de vuxna att hon bara försöker förtränga...

Vi kan inte backa tillbaka till 90-talet. Vi kommer alltid att få leva med minnet av hur vi lät pryderiet ta över och gå hur långt som helst, hur vi inte vågade annat än bedyra vår sympati för denna masspsykotiska vansinnesrörelse. Men vore det inte desto behagligare att samtidigt få minnas hur vi 2020 gjorde upp med pryderiet och helt självsvåldigt och kulturellt inkorrekt tog oss rätten att åter njuta av att se 23-åriga Yrla begå sexuella övergrepp mot 12-åriga Didrik? För det är ju så vi än så länge är förpliktigade att kalla den, den universella kärleken.
 

Fredrik Flink 2019-05-28

PS. Glöm inte att det var i Fritt Fram du läste det. Men det finns fler.
 
 
 
 
 

LEDARE 316:

KNULLA BARN TILLÅTET

Vi lever i en tid när det verkar naturligt att dra igång proteststormar och krav på censur mot en sångtext.

Hurså? Är den våldsbejakande? Nej, snarare kärleksbejakande, möjligen överdrivet. Och den som upptäcker det riskerar lynchning, såvida man inte ändå ansluter sig till mobben och tar avstånd från en sång. Mobben tycks ta för givet att om man gör en sång av en uppmaning så kommer folk att förledas följa uppmaningen - men den som gör det hade förmodligen gjort det utan uppmaning. Nu går jag ett steg längre och läser innantill i lagar och konventioner - det är ännu farligare.

Faktum är att det är tillåtet att "knulla barn", inte alltid men många gånger - inte enligt min uppfattning utan enligt gällande svensk lag och FNs definitioner.

Det kan t ex vara en 12-åring som har sexuellt umgänge med en 17-åring. Om 17-åringen, som enligt FNs barnkonvention otroligt nog är ett barn, inte står i beroendeställning till 12-åringen så begår 12-åringen inget brott mot gällande svensk lag. Då är det fritt fram att knulla barn - om barnet, 17-åringen, själv vill, den detaljen glömmer man allt oftare.

Det kan, säkert mer frekvent, vara en 18-åring som har sexuellt umgänge med en 17-åring som inte står i beroendeställning.

Problemet med en 115-åring, som har frivilligt sexuellt umgänge med en 15-åring som inte står i beroendeställning, är inte att det skulle strida mot lagen, utan att det såvitt känt inte finns några 115-åringar i Sverige.

Det här är sant, säga vad man vill om det. Men på vilket sätt är det relevant? Jo, för att visa hur folkmobbar, mediedrev och rena häxjakter självsvåldigt bortser från fakta och helt låter känslor och flockmentalitet ta över beslutsfattandet. Vi kan inte lita på folks logiska förmåga, om vi inte ser till att göra något åt det.

Och ännu värre, med denna kemiskt sexuella korrekthet dras uppmärksamheten, säkert i bästa välmening, bort från verkliga övergrepp eftersom man inte tyckte det var tillräckligt att agera mot dessa. Framför allt håller man redan på att glömma bort den allra viktigaste faktorn; den ömsesidiga frivilligheten. Det tycks viktigare hur länge man levat än huruvida man tvingas till något. Därmed inte sagt att det skulle vara okej att pressa eller lura någon.

Jag ska passa på att lansera en korrigering av termen för en person med en mentalitet som ständigt går till storms mot andras böjelser och t o m logiska konstateranden, även om dessa inte innebär någon kränkning eller ens någon annan form av handling och man således inte har med saken att göra. Jag använde tidigare ordet "pedofob" som jag tyckte låg lagom nära "pedofil". Nu visade det sig att "pedofob" redan användes för att beteckna en person som är rädd för - barn. Och för en gångs skull var det inte jag som hade rätt, logiskt sett. Jag har samtidigt konstaterat att det inte är barn eller något annat man värnar om - det är helt enkelt sex eller över huvud taget gillande som man är kategoriskt livrädd för. Beteckningen för detta bör då vara "filofob". Pedofiler kanske behöver hjälp, filofober gör det definitivt.
 

Fredrik Flink 2019-05-18
 
 
 
 
 

LEDARE 315:

PLAST

Jag är lycklig över att få uppleva att saker jag kämpat för mot alla odds i 40 år - och som "realister" häcklat mig för - plötsligt visar sig ha blivit verklighet. Nu är det de som står i kulisserna och skäller. Det handlar inte främst om upprättelse, utan om lättnad och (nytto)glädje.

Klimatkrisen är ju det främsta exemplet. Det var visserligen inte just koldioxidens inverkan på just klimatet jag insåg som 15-åring. Men förnuftet sade mig att man inte kan hålla på hur länge som helst att släppa ut hur mycket avgaser som helst hur okontrollerat som helst. Därefter kom känslorna in, känslor av äckel och maktlöshet. Alla känslor börjar med tankar - fast det inte känns så.

Jag hann nästan glömma hur jag enligt samma mönster reagerade mot plast, rationellt följt av känslor. Jag började rensa ut plast ur min vardag, det som nu håller på att bli både en folkrörelse och överstatliga paket av åtgärder. Jag gav nog upp det mesta efter något år, allt var ju gjort av plast - "allting kan göras i plastic" som en ännu äldre reklamfilm förtäljde.

Jag minns när jag fick en fin kulspetspenna med stor tjusig plastkork i present av mina kusiner, förmodligen för att uppmuntra mig att fortsätta skriva. Som jag tog hand om den där pennan som jag skulle hata! Jag funderade på om det inte gått fram att jag bekämpade plast.

Och bara den gången jag kom till skolan med en stor bökig bullrig papperskasse i stället för den vanliga smidiga plastkassen! Någon tuffing frågade mig varför och stod överlägset leende men mållös inför mitt svar:

- Det är miljövänligt.

Jag hade inte bättre självförtroende då än att jag skämdes för det där svaret.

Mikroplasterna var nog ungefär vad jag var rädd för då fast ingen hade hört talas om dem. Sprider sig överallt helt utom all kontroll. Och folk tog det som en fix idé när jag ville undvika plast.

Men hur genomförs nu åtgärderna mot skadlig plastanvändning - silar man mygg och sväljer kameler?

En plastkasse är en ovanligt praktisk tingest som kan användas till så mycket så många gånger. Den är vanligen gjord av tunn polyeten och väger f ö en fjärdedel av motsvarande papperskasse. Den ska förbjudas.

Varför inte börja med att förbjuda fullständigt onödiga produktemballage i stora tjocka sjok av polyetentereftalat? Praktiskt taget omöjliga att återanvända, gör det mest svårare att komma åt produkten, måste ofta klippas sönder vilket lämnar stickande och skärande kanter. Bara bekvämt för producenten eftersom de förhindrar skador vid ovarsam transport och exponeras väl för ökad försäljning.

En produkt som väger 44 gram - förpackad i PET som väger 11,3 gram! Vad var det för något? Porslin? En ömtålig apparat? Nej, en USB-kabel! En motpol är väl CD-rondeller som går att återanvända och fortsätter skydda skivorna när de är betydligt mer värdefulla!

Ett vägguttag som måste skyddas av tjock styv plast under transport är förmodligen för ömtåligt och farligt att installera! Det väger 165 gram - emballaget 43 gram, mer än en fjärdedel! Det är som om man skulle bära hem 60-70 gram i en stor plastkasse - inte ens en kryddburk, kanske bara en tändsticksask...

Inte lika vansinnigt, ändå tveksamt: En återanvändbar ask av 22 gram polypropen för 5 st stora skruvar.

Så har vi alla "blisterpack" med tabletter som vi får sitta och trycka ut tills fingrarna blöder. Då finns det ett särskilt verktyg - men problemet är ju att det tar minst lika lång tid med det, förutom att det går åt ännu mer plast, kombinerad med aluminium så att den blir svår att ens återvinna... Ofta väger plasten mer än tabletterna! När ditt apotek frågar om du behöver en plastkasse, så kom ihåg att svara:

- Nej, och inte några blisterpack heller, tack!
 

Fredrik Flink 2019-03-31
 
 
 
 
 

LEDARE 314:

KAN MAN STOPPA HATET ?

Sveriges Mussolini, Anders Ygeman, liksom Mussolini en av våra mest populära politiker, vill stoppa alla extremister som talar om hat redan vid gränsen. Nu är frågan: Hur ska han stoppa Fritt Fram? Vi har inte planerat någon utlandsresa.

Och jag är definitivt extremist. Allt annat vore omänskligt. Ett samhälle präglat av livsfientlighet ska man stå utanför. Att vara extremist betyder att stå utanför. Inget annat.

Så varför inte? Varför skulle inte jag bli utvisad? När så många andra svenskar som levat lagligt i Sverige under decennier plötsligt blir utvisade till ett land de aldrig varit i.

Sveriges regering ägnar sig inte åt hat. Inte primärt i alla fall, jag önskar att så vore. Sveriges regering ägnar sig åt våld, precis som Hitler som knappast mördade någon på egen hand. Hitler var bra på att dölja det. Det kan man verkligen säga om vår regering också. Men till sist kom det fram i all sin vidrighet.

En mer långsiktig fråga är: Vad händer med kärleken om hatet stoppas?
 

Fredrik Flink 2019-03-31
 
 
 
 
 

LEDARE 313:

EN PERSON HAR FÖRTS TILL SJUKHUS

En person har förts till sjukhus. Men det är inte problemet. Långa köer har uppstått!

"Långa köer på E4 vid Arlanda efter olycka" lyder rubriken. Nej, alla rubriker, sedan ett tiotal år tillbaka. Förr började man alltid med att nämna om någon var skadad. Nu är det av någon anledning obligatoriskt att först av allt berätta om trafiksituationen. Och med "situationen" menas inte den att människor dör i onödan utan att de inte kommer fram tillräckligt snabbt! "Hellre bortkommen och omkörd än omkommen och bortkörd" gäller inte längre.

Vill man skona människor genom att vänta lite med det hemska? Är det journalistikens främsta uppgift att släta över och göra det trevligt för människor?

Men är det inte mest praktiskt att upplysa om köerna först? Jovisst, vi skiter väl i om någon enstaka krake ligger på sjukhus, hen får det väl inte bättre för att vi plågas outhärdligt i dessa köer!

Inte heller handlar det om säkerhet i fortsättningen. Det kommer alltid att komma bilar på vägen så man måste ändå spärra av och numera finns det ju rejäla don.

Och förresten så har massmedia beslutat att det ska gå till så här, det är uppenbart, alla följer det, det är ett demokratiskt fattat beslut. Man kan ha synpunkter på det, men det finns ingen anledning att ändra. Jag gissar att någon omåttligt populär guru kring millennieskiftet konstaterade att vanligt folk inte är intresserade av om någon är skadad utan huruvida man kommer i tid till jobbet. Journalistik har blivit vår främsta pseudovetenskap.

Det finns ännu värre exempel. En journalist på Rapport som rapporterar om en trafikolycka som vållat stopp i trafiken och långa köer. Därefter!! Därefter får vi veta att en kvinna omkom. En förfärande trend inom feg rapportering.

Ett annat exempel på massmedias klantiga reglerande som drar ett löjets skimmer över rapporteringen: "Två döda i svår olycka". Ska man behöva förklara för en tvååring? Om någon dött så ÄR det en svår olycka! Det är som att skriva att "Två personer har drunknat och avlidit" eller "Två tyvärr döda".

Och som vanligt svarar man aldrig på brev eller påminnelser om det omänskliga, det som SVT påstod sig inte vilja förfalla till. Men nu har man börjat beklaga sig över att folk får sina nyheter från sociala medier i stället. Tacka sjutton för det! Vi gav massmedia alla chanser - och de visade total nonchalans.
 

Fredrik Flink 2019-02-10
 
 
 
 
 

LEDARE 312:

ÄR DET EN LASTBILSCHAUFFÖRS JOBB ATT DÖDA FREDLIGA DEMONSTRANTER?

Det kostar bara 25 öre att ha ihjäl en baptist, sa man efter ett uppmärksammat rättsfall på 1800-talet. År 2018 kostar det bara 40 dagsböter att försöka ha ihjäl fredliga demonstranter.

"Han gör något olagligt vilket också aktivisterna gjorde. Jag försvarar inte hans agerande, men när man blir utsatt för aktivisterna gång på gång ... då kan det till slut rinna över. Han har ett jobb att sköta, vilo- och körtider som ska passas." "Insåg snabbt att han bara var en vanlig arbetare" säger kollegan Johan Kullgren som samlade in pengar till böterna enligt Kristianstadsbladet. "Stå ni och protestera mot Scan, engagera er politiskt, men låt oss sköta vårt jobb. Det är inte chaufförerna som bestämmer vilka djur som ska slaktas" avslutar Johan Kullgren. För annars kör vi ihjäl er...

En vanlig arbetare, det är något helt annat en än en demonstrant, det! Däremot är det lika olagligt att bara sitta på marken som att med berått mod försöka köra på någon!

Och jag som trodde att det är djur som du och jag som är utsatta, eller de som försöker stoppa mördandet, och nu får vi veta att det är de som utför det hela som är "utsatta".

Jag är inte säker på att det här är vanliga arbetare, snarare nazister. Fega kräk. Att man lyckas samla in 80 000 kronor på några minuter är inget bevis för att de flesta chaufförer är beredda att begå mord. Det hedrar Barncancerfonden att de vägrar ta emot överskottet.

Det är intressant att jämföra ett föga känt brott med terrordådet på Drottninggatan i Stockholm. Det blev livstids fängelse för fem dödsoffer, det hade det kunnat bli här också. Så varför inte samla in pengar till Rakhmat Akilov? Han har kanske inte så stor användning för dem, men kanske en minnesfond för dem med råg i ryggen som trampar gasen i botten även om några idioter står i vägen?

Till yttermera visso, så var demonstranterna inte bara fredliga, de agerade dessutom för att rädda liv och stoppa tortyr, inte för att passa vilo- och körtider.

Nej, det är inte chaufförerna som bestämmer vilka kor som ska slaktas - men de utför det frivilligt, mot betalning. Och det är chaufförerna som bestämmer vilka människor som ska slaktas.

Människor som "bara gör sitt jobb", inte tänker efter eller tar hänsyn, är över huvud taget farliga. Men här är de ovanligt farliga, och blir t o m dömda för mordförsök - fast eftersom offren är djurrättsaktivister så kallas det i stället "vårdslöshet i trafik".

Än värre är det att en domstol yttrar att det är en förmildrande omständighet att den, som höll på att bli mördad, själv begick ett brott genom att bara sitta ner på marken. Mer rättsvidrigt än så här kan knappast en domstol agera. Skillnaden mellan en svensk domstol och en domstol i en tyrannisk diktatur är att nästan ingen reagerar när en svensk domstol begår de gravaste rättsövergrepp.

Men det finns de som ger hopp. Det är inte lastbilschaufförer. Det är inte poliser. Det är inte samhället. Det är inte de som samlar in pengar till böter åt dem som åtalats för "grov vårdslöshet i trafik" dvs mordförsök utan bevisat uppsåt. Det är de rättskaffens individer som, trots att de utsätts för både spott och spe och livsfara, fortsätter att göra det lilla de kan för att förhindra mord. Framtidens dom kommer att bli annorlunda.
 

Fredrik Flink 2019-02-03
 
 
 
 
 

LEDARE 311:

DEN GLÖMDA FÖRINTELSEN

Förintelsens minnesdag. Vilken förintelse minns vi i år?

Vi minns den familj och ensamma kvinna som dödades av en utländsk terrorist i lastbil i Skåne för fjorton år sedan. Vi minns också de 5 personer som dödades av den utländske terroristen Rakhmat Akilov i lastbil på Drottninggatan i Stockholm för två år sedan. Och vi minns - om vi inte är sverigedemokrater - den kvinna som dödades på brutalaste tänkbara sätt av den svenske terroristen Daniel Jonsson(19840216-1916) på Drottninggatan i Linköping för tre år sedan.

Förintelse. Det finns inget bättre ord. Och likheten med nazisternas förintelse är slående. Men visst finns det skillnader - betydligt fler har dödats i trafiken än i koncentrationsläger.

Förintelsens minnesdag är verkligen rätt dag att äntligen uppmärksamma detta och att sluta tala om olyckshändelser. För dessa terrorförare har så kort minne av alla massakrer de läst om eller också bryr de sig inte och då kan man verkligen jämföra med nazisternas hänsynslöshet.

En del med trafikfarliga skygglappar envisas med vattentäta skott mellan politiska dåd och sådant man brukar sätta trafik- framför. De vägrar se vad som är farligast och vad man kan göra åt det. De skyller ifrån sig på dem som 'jämför förintelsen med trafikolyckor'.

Mycket förenklat kan man säga att hälften av alla dödsfall i trafiken orsakas av uppenbar vårdslöshet, resten av mer 'mänskliga' misstag. De senaste hundra åren har ca 60 000 svenskar dött i trafiken - det är som att förinta Gotland. Då skulle 30 000 svenskar ha dött i terrordåd - inte 5 som i den officiella statistiken.

Vi minns Socialdemokraternas löfte från 2004-05-25 att senast 2012 skulle det finnas alkolås i alla nya bilar. Vi minns också politiker som Sveriges Hitler, Morgan Johansson som inte ens vill lyfta ett finger för att lagen ska rädda vare sig ursvenskar eller flyktingar, liksom vi minns Tysklands Hitler. Ingen av dem lär ha dödat någon med sina egna händer, men den politik de förde dödade desto fler.

På vilket sätt högtidlighåller vi bäst Förintelsens minnesdag? Genom att behålla skygglapparna på och betrakta alltihop som en tradition - eller genom att vägra bagatellisera att oskyldiga människor fortfarande i dag förintas mitt ibland oss?
 

Fredrik Flink 2019-01-27
 
 
 
 
 

LEDARE 310:

FIFTEEN RULES

Femtonåringar står inte högt i kurs bland karakteristiska medelålders män. En femtonåring är ett barn och skall sköta skolan och klarar ingenting annat! Se kommentarsfälten. En kvinna som i andra sammanhang var insiktsfull och radikal sade en gång att när man är femton, då är det bara 'jag, jag, jag'. Kan någon tro på det längre?

Greta Thunberg har blivit världsstjärna, det har inte undgått någon. Men det kunde ha varit en dagslända, om hon inte uppenbarligen varit så intelligent. Hon gör allt som medelålders män och kvinnor skulle ha gjort - undra på om de är patetiskt irriterade! Men visst finns det intelligenta medelålders också, hennes mor Malena Ernman och professor Johan Rockström är väl de klarast lysande stjärnorna.

- Det är ju förfärligt så det brinner. Snart kommer hela huset att ha brunnit ner - eller vad tror ni?

Åskådarna är upprörda. Även om en mindre del av dem högljutt förfäktar att det inte är någon fara, brunnit har det alltid gjort här i världen.
- Vad ska vi göra? Finns det över huvud taget något att göra?
- Jag har hört att man inte ska spruta vatten på eld för då kan det bli ännu värre.
- Ja, vi kan ju inte stå här hela natten, vi måste fortsätta våra liv som vanligt.
- Precis, vi går och lägger oss, det har snart brunnit ut. Polisen och brandkåren gör olika bedömningar av spridningsrisken.

Till sist kommer en 15-årig tjej springande med en vattenslang som hon stulit från en grannfastighet.
- Fort, hjälp till här!
- Ooh, så förtjusande med unga människor med handlingskraft!
- Jaa, om alla bara gjorde som hon, då skulle ingen behöva brinna inne.
- Men varför är det ingen som hjälper henne?
- Det gör de ju, hon får ju massor av beröm och sympati!
- Vi kanske borde göra något...?
- Det finns ingenting vi kan göra, det är som det är, det är jättetråkigt!

Femton regler för dig som inte är femton längre:
1. Ta förslag för vad de är, inte för åldern på upphovsmannen.
2. Säg emot den som raljerar om åldern.
3. Försök komma på något från det du själv var femton.
4. Inse att du kan ha glömt - medan de flesta femtonåringar fortfarande kommer ihåg.
5. Inse att det du minns inte behöver gälla andra.
6. Inse att det handlar om individer.
7. Inse att de som raljerar med femtonåringar har en agenda för att slippa förändringar.
8. Inse att livserfarenhet inte uppstår först efter tjugo eller trettio år.
9. Fråga dig vad dina åldersfördomar kan leda till.
10. Inse att unga människor kan se saker mer förutsättningslöst, de har inte hunnit indoktrineras så mycket.
11. Var försiktig med klyschor som "naiv", "orealistisk" och "ansvarslös" - det slår lätt tillbaka mot dig själv.
12. Fråga dig vad det skulle leda till om man lyssnade på femtonåringar.
13. Fråga dig vad det leder till när man inte lyssnar på femtonåringar.
14. Fråga dig varför en femtonåring skulle fullfölja den obligatoriska utbildningen - om de inte kan något.
15. Fråga dig om 20-, 30- eller 90-åringar gör klokare val än 15-åringar.
 

Fredrik Flink 2019-01-20
 
 
 
 
 

LEDARE 309:

DE HAR EN ANNAN KULTUR

Ett av smygrasisternas främsta argument mot invandrare är ju att "de har ju en annan kultur" - "ja, och det är de nog glada för" replikerade en läsare i ÖC redan på 80-talet. Jag också.

En av de två som sa mer än "Beklagar sorgen" när den viktigaste personen i mitt liv gått bort, var från Syrien, hade varit i Sverige i mindre än ett år och förstod inte så mycket svenska men klarade ändå att säga mer på svenska än någon annan.

Denne man hade jag mött på ett mycket speciellt sätt. För andra gången i mitt liv satt jag på ett tåg som kört över en människa som kastat sig framför tåget. Jag säger inget om att tågföraren eller tågvärden inte gjorde något, det var vad de fått lära sig och de var dessutom chockade. Efter ett tiotal minuter efterlyste man ändå någon som kunde gå av tåget och bistå en sjukvårdare. Sjukvårdaren klarade inte att närma sig kroppen, det säger jag heller inget om.

Mannen från Syrien stod och väntade vid bommarna ett par hundra meter bort. Han såg tåget men visste inte vad som hänt. När han till slut fick syn på mig på huk bredvid tåget så förstod han, rusade fram och kröp in under tåget och talade med offret som fortfarande var vid liv. När räddningstjänsten kommit fram så förflyttades kroppen genom att han höll om den medan brandmännen drog i hans fötter. Tyvärr hjälpte det inte den här gången. Vi överöstes ändå båda med beröm av räddningsledningen, trots att jag knappast gjort något utom att bli sedd av mannen från Syrien.

Ett undantag? Hur i h-te kan det i så fall komma sig att alla j-la undantag drabbar just mig?? Allting tyder tvärtom på att invandrares brottslighet eller jävlighet i övrigt är undantag! Men det kan ju inte en rasist använda som argument för att stoppa invandringen. Att det skiljer 0,7 procentenheter mellan ursvenskars och invandrares brottslighet kan heller inte förklaras med kulturskillnader - frågan är om det alls behöver förklaras.

Det var inte bara Herman Göring som räddades till livet av några judar. En bekant till min mormor blev på 70-talet överfallen av en vettvilling med kniv på gatan i Stockholm. Ingen gjorde något för att hjälpa henne, alla bara försökte komma förbi och därifrån. Men DÅ kom det en invandrare... Han övermannade gärningsmannen och räddade troligen livet på min mormors bekant, som åtminstone fram till dess haft grava fördomar mot invandrare!

Fredrik Flink 2019-01-13