FRITT FRAM       ISSN 1403-1582   Publ 2014-01-27   Uppdat  2014-12-18   informed    IT NU    CYKEL o SPÅR    KALENDERNYTT     KONTAKT

forts Fritt Fram:s ledarsida

Gamla ledare!

 

 
 

Nya ledare!

 

 
 

LEDARE 251:

MÄNNISKAN SPÅR MEN RÄDSLAN RÅR

Varför älskar vi att gräva ner oss i icke-frågor? För att slippa svara?

Massmedia och politiker kan få oss att tro att de största hoten mot Sverige i dag är att människor ska komma hit. Invandrare - eller ryssar. De första är nödvändiga - de andra (eller rättare sagt deras armé) är osannolika.

Varför vägrar man se det uppenbara - att dessa människor helt enkelt måste komma hit - eller helt enkelt inte vill? Flyktingar kommer inte hit för att få det bättre genom att ta ifrån oss, utan för att överleva och arbeta i vårt samhälle. Putin övar inte militären för att ta land som aldrig varit ryskt, utan utifrån inrikespolitiska ambitioner - han har inte ens invaderat någon gammal sovjetstat, bara antytt att han skulle kunna. Det är säkert mycket som är hemskt i Ryssland, men när ryssar påpekar att det är mycket som är hemskt här så tror vi dem inte. Vet vi mer om Ryssland än om vårt eget land?

Resultatet blir att vi skickar en massa människor i döden - det har FN redan bevisat och påtalat - och att vi bidrar till det enda som är en reell krigsrisk, nämligen upprustning. Samtidigt drar vi undan fokus från de verkliga hoten. Vi lär unga män att man försvarar sitt land med en AK4 - när det som egentligen behövs är en MK4, en elmotor som gör klimat- och giftutsläpp onödiga.

Det är kris i Sverige. Xenofobi, russofobi och demofobi. Vi har makten att göra något åt det.
 
 
Fredrik Flink 2014-12-18
 
 
 
 
 

LEDARE 250:

DET BEHÖVS INGET SVENSKARNAS PARTI

Jag blir mörkrädd. Inte för att Svenskarnas parti ska komma in i riksdagen. Inte för att Sverigedemokraterna ska få fler mandat. Inte för att alliansregeringen ska sitta kvar. Utan för att en betydligt större allians verkar sitta kvar för överskådlig tid: De kemiskt korrekta.

Vi lever i ett samhälle som på ganska kort tid blivit ännu mer repressivt än tidigare. Normaliteten ska försvaras till varje pris. Minsta avvikelse ska slås upp och dömas av i domstol. Det gäller att skicka tydliga signaler. Till varje pris. Den som pratar för högt ska ha en mistlur i örat. Kemiskt korrekt.

Från uppenbara vansinnesdåd som att avvisa flyktingar till tortyr och död - vilket bevisligen sker - till fördömande av allt som kan kallas klotter. Det behövs inga nya partier för detta - möjligen mot detta.

Och nu - 80 dagsböter för en man enbart för att han skrivit tretton brev till sitt livs kärlek.

Den här mannen har såvitt framgår i massmedia begått 1 enda smärre misstag - han slutade inte skriva den enda gång mottagaren bad om det. Inga hot, inga smädelser, han sökte inte ens upp henne - bara beskrev sin kärlek.

Jag har all förståelse för den här kvinnans reaktion - även om jag naturligtvis inte kan förstå precis hur det har varit för henne. Det jag inte alls förstår är hur 80 dagsböter ska hjälpa. Man bryr sig väl mer om vad ens livs kärlek ber en om än vad man bryr sig om 80 dagsböter? Varför inte hjälpa henne i stället? Och varför inte hjälpa honom? Det talas alltid om att brottslingar måste få hjälp - men det gäller kanske bara grova brottslingar?

Det var verkligen ett misstag. Liksom telefonförsäljare ringer fast de borde förstå att man inte är intresserad. Men de skriver inte. De ringer. Det går inte att bara bortse från. Och inte ens att bortse från Nix-registret lär leda till bestraffning. Men det handlar ju inte om kärlek. Nej, just det - hur desperata är de? Är jag den enda människa i världen de bryr sig om? Nej, tvärtom. De skulle enkelt kunna låta bli. De är bara ute efter pengar.

Domens skrivning, att han borde ha förstått, låter lite som att en som ligger blödande på marken inte borde fortsätta skrika, utan acceptera att han ändå kommer att förblöda. Men även om det verkligen är hopplöst - vore det inte bättre att försöka hjälpa honom, kanske lugna honom? Det förstår varje människa.

Och varje människa tror sig förstå vad kärlek är. Men om jag inte minns fel så har undersökningar visat att det är en minoritet som någonsin upplevt riktigt innerlig kärlek - såvitt det alls går att visa... Det vore kanske bättre om rådman och nämndemän över huvud taget aldrig hade upplevt någon kärlek alls - så skulle de kanske förstå att de inte förstår.

80 dagsböter anses som ett hårt straff, som för misshandel. Men det finns mer hårresande jämförelser av straffvärden. På ett sätt var det kanske bra. För om det stått minimala 30 dagsböter i tidningen så hade detta kanske aldrig blivit skrivet.

Ja, som ni säkert förstått av vad som står på Fritt frams 250 ledarsidor så skrivs de inte (som kanske oftast) för att visa att tidningen är respektabel - tror någon att det är ett misslyckande så är det bara ännu ett exempel på att man inte förstår att man inte förstår. Jag skriver för personer som inte anses respektabla. Om 1 oskyldig individ kan finna något stöd här så uppväger det allt förakt från övriga - mot mig. Men jag blir mörkrädd.
 
 
Fredrik Flink 2014-08-28
 
 
 
 
 

LEDARE 249:

VAD FINNS DET FÖR ALTERNATIV?

Karln tror tydligen att Spanien ligger på månen.
  - Vad finns det för alternativ till flyget? Ska jag ta bilen dit?
Tja, det kan han ju göra, om han har en elbil och kör sakta så han inte riskerar livet. Man kan gå också, fullt praktiskt möjligt. Men cykla går fortare.

Varför inte åka med de tåg som ändå går? Det är visserligen bra mycket besvärligare, långsammare och dyrare än vad det skulle behöva vara. Men det beror ju just på att så få åker med dem.

Det är vad man måste bidra med. Man måste inte bli president och fixa klimatet. Ta omaket i dag, betala, håll god min - eller varför inte tala om vad du tycker - och ta dig tid. Det är så man underlättar för framtidens människor så att de slipper förbud, krångel och onödiga kostnader. Och när du ändå har betalt och accepterat och har tid så varför inte se dig om i världen när du äntligen kommer närmare än tiotusen meter.

Det talades redan på 70-talet om valet 'Att vara en del av världens problem - eller en del av lösningen'. Fler väljer lösningen i dag.
 

Fredrik Flink 2014-07-30
 
 
 
 
 

LEDARE 248:

ONANI BORDE FÖRBJUDAS

Läste i den omsorgsfullt borgerliga ('nyliberala') lokaltidningen i går att en man anhållits för sexuellt ofredande efter att ha onanerat offentligt i Trädgårdsföreningen, som häromåret blev utsedd till Sveriges vackraste park! Hela parken förstörd... extra allvarligt med tanke på att kommunen byggt igen de andra parker som fanns.

Ska föräldrar tvingas förklara för sina barn 'varför gubben gjorde så'? Hela den oskuldsfulla barndomen går om intet - och om alla gjorde så hela tiden så skulle det över huvud taget inte bli några barn...

Kanske säkrast, med tanke på ämnets allvarliga natur, att påpeka att den här artikeln så här långt var en ironi. Rubriken var först tänkt som en lakonisk kommentar till nyhetsartikeln, men redaktionen hade påpassligt sett till att just den här artikeln inte gick att kommentera.

Jag säger inte att det är trevligt eller lämpligt att onanera offentligt - men har vi mist allt sinne för proportioner? En rattfyllerist blir inte anhållen utan släpps genast fri att fortsätta sin uppenbart livsfarliga brottslighet, allt annat vore inhumant...

Hur kan man ofreda någon genom att röra vid sig själv? Det är kanske dags att arrangera en mass-turbation i en park där en man (och en kvinna?) onanerar på sedvanligt sätt medan andra gnider sig på armen och stönar, klämmer på benet och skrattar eller kittlar sig under fötterna och dreglar... så vi får se hur många som blir anhållna och var gränsen egentligen går - i dag, för den kommer att flyttas en bra bit i framtiden! Åt ena eller andra hållet, det är nu vi bestämmer. Vill vi leva kvar i ett förljuget artonhundratalssamhälle - eller kanske fortsätta marschen tillbaka till sextonhundratalet?

Tills vidare kan jag bara uttrycka min aktning för den person som utförde en tydligen olaglig handling där han själv blev det enda offret!
 
 
Fredrik Flink 2014-07-21
 
 
 
 
 

LEDARE 247:

KRIMINELLT

Sverige är ett land där
 
- man döms att betala 20 000 kronor i skadestånd om man säger att någon är sexig och ber att få träffa henne - efter att hon själv stämt möte
- man döms till psykologkontakt - och ingenting mer - för att ha haft ihjäl två helt oskyldiga människor
- man döms till tre och ett halvt års fängelse om man glömmer att anmäla till Försäkringskassan att ens av läkare konstaterade funktionshinder blivit mindre handikappande
- människor fortsätter lita på domstolarna
- någon debatt om detta knappast förekommer
- sakkuniga avfärdar och raljerar om detta
 
Upprörande är bara förnamnet. Det känns som att allt man kan göra just nu är att konstatera att man blir upprörd. Och att det behövs en helt ny kriminalpolitik. Jo, en sak till, man kan uttrycka sitt stöd för de dömda - och för de som drabbats av verkliga brott.
 
Fängelse ska användas som skydd, inte som avskräckning, människor behöver inte avskräckas ännu mer från att våga ta kontakter och funktionshinder är tillräckligt stigmatiserat. Det är nästan så långt man kan komma från ett rättssamhälle, när man hellre låter människor ha ihjäl andra än att så mycket som häkta dem - och samtidigt efter personliga bedömningar skickar uppenbart ofarliga människor i fängelse i åratal - för rena förseelser.
 
Ett resultat kan också bli att många människor slutar bry sig om huruvida de begår brott, eftersom de säkert kommer att hamna i fängelse ändå förr eller senare.
 
Men många är säkert nöjda, både sexualskräcken och olyckan tackar och bugar!
 
 
Fredrik Flink 2014-02-28
 
 
 
 
 

LEDARE 246:

FÖRINTELSEN PÅGÅR

Bästa beviset för att vi inte glömt Förintelsen är att vi uppmärksammar de förintelser som pågår i dag - utan skygglappar, undanflykter och ursäkter som att "kvinnomisshandel är inte samma sak", "det är ju bara djur", "det är ju barn", "det var ingen massaker, det var ett misstag" eller "miljöförstöringen är inte rasistisk". Först när, om någonsin, vi ser att vi låtit förintelser bli normala, kan vi säga att Förintelsens offer inte dog i onödan. För det var just med osakliga men bekväma ursäkter vi lät Förintelsen fortgå.
 

Fredrik Flink 2014-01-27