Kalendernytt Sidan publicerad *<65 1998-03-28 Uppdaterad *<!t 2005-04-24 KONTAKT
 

Glöm evighetskalendrar, program och sökningar - med

The Doomsday Algorithm

räknar du ut veckodagen i huvudet !

 

Hur ofta har Du inte försökt få reda på vilken veckodag ett visst datum inföll eller kommer att infalla? Först letar du i gamla almanackor, sedan skaffar Du en evighetskalender eller surfar på nätet eller köper ett program, och nu får Du läsa hur Du räknar ut det i huvudet!

The Doomsday Algorithm är en metod publicerad av Dr. John Horton Conway, matematiker vid Cambridge University, senare vid Princeton, och återberättad av Rudy Limeback. Här är det Kalendernytt som lär Dig på en gång hur du gör.

Metoden utförs i ett antal steg och vi börjar direkt med att lära oss vilka dagar på året som är Doomsday. De infaller nämligen på samma veckodag under ett år.

Vi utgår från den sista februari som alltså är den 28:e eller vid skottår den 29:e. Den första regeln är lika enkel som genial:

  • Den 4/4, 6/6, 8/8, 10/10 och 12/12 är samma veckodag som den sista februari samma år!
Det var fem av årets månader. Ytterligare fyra får vi genom att lära oss ramsan
  • "You work from nine to five at the Seven-Eleven." (man får föreställa sig Dolly Parton som jourbutiksbiträde).
Vad säger oss detta? Jo, den 9/5, 5/9, 7/11 och 11/7 är också samma veckodag som den sista februari samma år! Det finns en alternativ regel men vi tror att den här är enklare. Återstår bara två månader som kräver specialregler:
  • Den 31 januari eller vid skottår "32 januari"(dvs 1 februari) är också Doomsday dvs samma veckodag som sista februari. Det blir lättare om Du tänker "32 januari".
  • Den 7 mars är också samma veckodag som sista februari eftersom den infaller 7 dagar efter sista februari.
Och så har vi osökt kommit in på hur man räknar. Eftersom 4/4 är Doomsday så måste 11/4 också vara Doomsday, den infaller ju sju dagar senare. Och 18/4 som infaller ytterligare sju dagar senare osv.

Den sista februari i år var en lördag. Vilken veckodag infaller då valborgsmässoafton? Den 25/4 måste ju också vara en lördag och då räknar man bara fem dagar framåt; söndag, måndag, tisdag, onsdag, torsdag !

Nå, men hur vet man vilken veckodag den sista februari inföll ett visst år? För 1900-talet (efter 1900-02-28) och 2000-talet räknar du ihop en summa så här:

  • Kom i håg att den sista februari år 1900 var en onsdag (mitt i veckan, Mittwoch på tyska, "medeltalet" av veckodagar)
  • Hur många gånger går 12 i antalet år från 1900? 12 i 98 t ex går 8 gånger.
  • Vad blir resten? 12 gånger 8 är 96. Resten är 2. FÖRTYDLIGANDE: Denna rest adderas alltså som den är till summan, förutom att divideras i det följande:
  • Hur många gånger går 4 i resten? 4 i 2 går 0 gånger. Resten härefter används inte.
  • Addera resultaten. 8 plus 2 plus 0 är 10.
  • Räkna detta antal dagar framåt från onsdag. Till onsdag är det 7 dagar så det räcker att räkna 3 dagar framåt; torsdag, fredag, lördag !
Vad vi förstår ska det gå att fortsätta på samma sätt fram till februari år 2100, tack vare att årtal som är jämnt delbara på 400 är skottår även i gregorianska kalendern. Man börjar hela tiden med antalet år från år 1900, t ex 125 för år 2025. År 1900 däremot är inte skottår, så det går inte att gå tillbaka till 1800-talet. Men Du kanske kan anpassa Doomsday Algorithm för 1800-talet? Hör gärna av Dig i så fall, eller om Du undrar något eller upptäcker några fel. Det är i och för sig inte svårt att räkna på andra sekel, det gäller bara att hitta en enkel minnesregel. Här hittar Du mer om The Doomsday Algorithm.
 

När man börjar berätta det här för någon så brukar vederbörande genast plocka fram räknare eller papper och penna. Gör inte det! Själva vitsen är just att Du ska ha det i huvudet och om du tycker att det verkar svårt så blir det antagligen bara svårare om du först har antecknat och låtit räknaren göra jobbet. Det tar några gånger av övningsexempel ur verkligheten, men sedan sitter det. Jag är inte bra på huvudräkning och jag har klarat det!

Fredrik Flink 2005-04-24