informed Sidan publicerad 1999-06-24 Uppdaterad 1999-07-01 KONTAKT

 

UCT ljög

om Acer och batteriet!

Som jag skrev nedan så påstod man på Universal Computer Trading att batteriet är av Nickel-Kadmium-typ och skulle ha laddats ur och upp hela tiden för att undvika minneseffekt dvs att batteriet till sist inte går att ladda upp eller ur mer. Detta har nu visat sig helt felaktigt! Både av påskriften på batteriet och av manualen framgår att batteriet är av Nickel-Metallhydridtyp som inte alls behöver laddas ur och upp helt för att hålla. I den engelska manualen står ordagrannt:

"This battery type does not have the memory effect problem of Nickel-Cadmium(Ni-Cd)." och vidare "Whenever possible, use the AC adapter." Det var just det jag gjorde, jag använde nätadaptern i stället för batteriet och tack vare detta upptäckte jag inte förrän efter flera månader att batteriet var oanvändbart från början!

Universal Computer Trading har alltså försökt misskreditera både Acers miljöarbete och mig som kund genom att lögnaktigt påstå att jag genom vanvård skulle vara skuld till batterifelet. Även efter att jag påpekat det märkliga i att Acer med sitt miljöarbete skulle använda kadmium helt i onödan så vidhöll UCT uppgiften att det var ett Nickel-Kadmiumbatteri. Ärendet har nu gått vidare till Allmänna Reklamationsnämnden. Än en gång alltså:

 

VARNING för

Universal Computer Trading

Redaktören blev sur igen - för andra gången på ett år. Efter att ha väntat ett år på att få ett nytt batteri till min Acer notebook i stället för det som aldrig fungerat, blev jag oförskämt bemött på Universal Computer Trading (UCT) i Linköping som levererat apparaten men inte vill ta ansvar för garantin.

Hela tiden har man skyllt på att batteriet skulle ha lämnats tillbaka inom en månad för att den ettåriga garantin skulle gälla. Hur skulle jag kunna lämna tillbaka det inom en månad när jag bara prövade batteriet någon minut första månaden och först därefter upptäckte att det bara höll tre minuter i stället för utlovade tre timmar?

Nu kommer man plötsligt med en ny förklaring: Batteriet är av Nickel-Kadmium-typ och skulle ha laddats ur och upp hela tiden. Varför sa man inte detta direkt när jag kom tillbaka med batteriet? Varför har man skyllt på Acers konstiga regler? Och hur kan Acer leverera Nickel-Kadmiumbatterier samtidigt som man skriver så här på sin hemsida?

"Acer har länge strävat efter att ligga i frontlinjen för en miljövänlig produktion och att eftersträva så miljövänliga produkter som möjligt. Med ett allt starkare globalt tryck från kunder på producenter att tillverka miljövänligt så är det självklart att Acer som en mycket stor OEM-tillverkare och ett av världens 7:e största PC-märke (1997 världens 3:e största tillverkare) måste tillgodose efterfrågan av miljövänliga produkter. "

Här har man, enligt UCT, tvärtom använt ett helt onödigt miljöfarligt material som dessutom innebär både sämre kapacitet och att batteriet förstörs om det inte laddas ur ordentligt. Så är nämligen inte alls fallet med miljövänliga Nickel-Metallhydrid-batterier som fanns långt före 1997 när Acer tillverkade min notebook. Så Acer har tydligen inte "länge strävat efter att ligga i frontlinjen för en miljövänlig produktion". Det finns företag som använder miljöargument seriöst, det finns andra som bara tar till dem för att få sälja mer. Jag har förgäves sökt Robert Westander på Acer för en kommentar, både per telefon och via mail. Men Acer har konsekvent undvikit att höra av sig.

Inte heller UCT har hört av sig efter att jag mailat dem. Det finns företag som inser att man måste konkurrera väl för att hålla sig kvar på marknaden, en butikskedja som säljer telefoner har till exempel en stor skylt på väggen med den gyllene regeln "Vi tjänar inget på att vinna en argumentation som resulterar i en förlorad kund". Det finns åter andra som tror att marknaden är oändlig och att man får fortsätta sälja hur man än gör. När jag lugnt konstaterar att Allmänna Reklamationsnämnden tycks vara enda alternativet, så säger man på Universal Computer Trading med ett brett leende:

- Det är inget problem för oss.

När jag invänder att det är ett problem för mig att inte kunna använda datorn utan nätanslutning i sommar så beklagar man inte ens och när jag hövligt påpekar att jag knappast kan rekommendera vare sig Acer eller Universal Computer Trading till någon i fortsättningen så upprepar man:

- Det är inget problem för oss. Vi hittar andra...

Så nu vet Ni det, dumma kunder, det är inget problem för Universal Computer Trading om Ni låter bli att handla där - och det bästa är att det inte blir några problem för Er heller !

 

 

Fredrik Flink 1999-06-24