FRITT FRAM       ISSN 1403-1582   Publ 2008-06-05   Uppdat  2008-06-05 informed   IT NU   CYKEL o SPÅR   KALENDERNYTT  KONTAKT
 

MYTEN OM FISKOLJA


Jag köpte en bok på rean häromåret, "Mirakelhjärnan" av Jean Carper. En talande titel, varje kapitel är en ny uppräkning av ännu mer fantastiska effekter av näringsämnen. När man så kommer till den för välbefinnandet så viktiga fettsyran DHA står det att "Fisk äter alger som de omvandlar till DHA." Vilka då? Algerna själva eller? Det ligger i alla fall närmare sanningen, för det enda författaren bevisar är att han - i sällskap med allt från debattörer till överläkare - inte vet vad han pratar om. Fiskar KAN inte framställa DHA - det har jag för övrigt fått uttryckligen bekräftat från Livsmedelsverket ! Människokroppen däremot kan omvandla alfalinolensyra från t ex linfröolja, rapsolja eller valnötter, även om det inte blir mer än några promille DHA. Det tror sjutton att fisken inte innehåller lika mycket DHA om den är odlad och utfordrad med raps, som TV berättat om i dagarna.

Så varför gå omvägen över fisk som ska plågas och dödas och transporteras och tillagas och kanske förgifta oss innan den slutligen utrotas? Det räcker att man sväljer ett par små fullkomligt vegetabiliska kapslar om dagen, för att få tillräckligt med färdigt DHA, och det i säker mängd och renhet. En oberoende analys av ackrediterat laboratorium visar att halten DHA är 17 g per 100 g fettsyror vilket gott och väl inom felmarginalen motsvarar angivet innehåll per kapsel (som enligt stickprov innehåller 0,50 gram fettsyror). Många väntar på att hälsokostkedjor eller andra ska ta in detta vegetariska alternativ, men man vill nog göra av med lagren av fiskolja innan myten avslöjas. Det går i alla fall att beställa(med Visa-kort) kapslar som räcker i 3 månader för ca 450 kr

När det gäller den lika viktiga fettsyran EPA är det inte heller sant att man måste äta animaliskt, även om det just nu verkar som att det effektivaste förhållandet mellan EPA och DHA (4:1) bara erhålls med den snart legendariska oljan eye-q som tyvärr innehåller fiskolja. De vegetabiliska kapslarna innehåller dock avsevärt med EPA, även om analysresultatet ligger lite under angiven halt - 55-70 mg EPA per dagsdos i stället för 75 mg enligt förpackningen och 89 mg enligt websidan. Förhållandet till halten DHA är också mer naturligt, som i t ex fisk. Redan med rekommenderad dagsdos - som mycket väl torde kunna överskridas fyrfaldigt om man har råd - får man i storleksordningen en fjärdedel av dagsbehovet. EPA är dessutom lättare än DHA för människokroppen att tillverka av alfalinolensyra, även om det är väldigt individuellt - en tesked linfröolja som motsvarar 10-20 valnötshalvor(dyrast) eller ett par matskedar rapsolja(billigast) kan ge allt från ett par procent till hela dagsbehovet av EPA.

Som alltid - vi får höra att det inte går att klara sig utan att äta upp andra och när de flesta slutligen fått klart för sig att man inte alls får för lite vitaminer eller för lite protein eller fel sorts protein om man inte äter kött, så dyker fiskoljan upp som ett sista halmstrå för den som vill försvara kannibalkulturen.

Jag har också ett annat syfte än att bara förmedla sanningen - som jag antytt anser jag det helt grundläggande att inte äta upp andra, om man alls ska kunna tala om moral. Men jag är ändå noggrann med att kolla fakta - jag erkänner att jag för åtskilliga år sedan missade att fisk innehåller mycket av just färdigt EPA och DHA, och att människokroppen bara kan omvandla lite av alfalinolensyran till dessa, men huvudbudskapet gäller i minst lika hög grad fortfarande.

Du har nu två förhållningssätt att välja mellan; antingen vänta i tio år och sedan tvingas inse att det här stämmer eller redan i dag kontrollera mina uppgifter.
 

Fredrik Flink 2008-06-05