Fritt fram ISSN 1403-1582Sidan publicerad 1999-05-12 Uppdaterad 2005-11-28 KONTAKT

NYTT : Ännu mer uppenbart !

 

MYTEN OM DE ESSENTIELLA AMINOSYRORNA

Myten om det kritiska med de essentiella aminosyrorna är egentligen flera mer eller mindre fördomsfulla föreställningar: Men om man tittar i Livsmedelsverkets Livsmedelstabeller så får man som resultat att fyra dagliga måltider vardera bestående av en enda tallrik havregrynsgröt (45 gram+vatten) utan mjölk skulle tillgodose hela dagsbehovet av samtliga essentiella aminosyror för vuxna. Ungefär fem knäckebrödssmörgåsar (beroende på mjölmängden) per måltid, utan pålägg, skulle fylla samma behov. Det finns fler enkla exempel.
Aminosyra Innehåll mg i 4x45 g havregryn Dagsbehov mg kvinna/man(FAO/WHO+BBL)
Fenylalanin 1368 700 / 1100
Isoleucin 1026 550 / 700
Leucin 1872 730 / 1100
Lysin 1080 545 / 800
Metionin 414 400
Treonin 864 375 / 500
Tryptofan 342 168 / 250
Valin 1530 622 / 800

Det enda man behöver tänka på innan man börjar koka gröten är att barn behöver mer av vissa essentiella aminosyror och att även vuxna totalt behöver mer protein och andra näringsämnen. För övrigt är det nog få som skulle nöja sig med en kost bestående av enbart havregrynsgröt. Vad jag har bevisat med denna uppställning är att det för vuxna människor inte alls är de essentiella aminosyrorna som är det kritiska.
 

Fredrik Flink 1999-05-12
 
 

PS. Enligt nya uppgifter från Statens Livsmedelsverk SLV finns i dag inga rekommendationer om intag av essentiella aminosyror och man får normalt i sig allt man behöver av alla essentiella aminosyror även med vegankost om den ger tillräckligt med protein totalt. Däremot kan man inte addera ihop fenylalanin+tyrosin respektive metionin+cystin som görs i Libers Kosttabell. Frågan uppstår då hur mycket metionin och fenylalanin man egentligen behöver (cystin/cystein och tyrosin är normalt inte essentiella). SLV har inte ens några uppgifter om hur lågt intag som ger bristsymptom. Om man slår upp i Nationalencyklopedin så finns heller inga uppgifter men enligt Bra Böckers Lexikon tryckt 1987 är människans dagsbehov av metionin 0,4 gram dvs 400 mg. Tabellen har därför uppdaterats och räknats om med värden från "Livsmedelstabeller" direkt från SLV. Den inaktuella tabellen återfinns på iklsklip.htm För fenylalanin används det tidigare värdet för fenylalanin+tyrosin, det är alltså högt räknat.

Det visar sig till yttermera visso att de flesta vegetabiliska proteiner är fullvärdiga, t ex råg, vete, ja, till och med majs som fått dåligt rykte sedan det påståtts att indianer som levde på majs fick för lite av en aminosyra. Det var förmodligen protein totalt de fick för lite av, eller helt enkelt för lite mat. Ris visar sig rentav ännu mer 'fullvärdigt' än kött, dvs marginalen är ännu större.
 

Fredrik Flink 2002-04-09
 
 

NYTT: Ännu mer uppenbart !


Enligt senast tillgängliga uppgifter 2005-11-25 på FAO:s egen hemsida www.fao.org så räknar man verkligen ihop cystin med metionin och fenylalanin med tyrosin. Cystin kan enligt FAO ersätta 80-89 procent av metioninet, dvs man behöver egentligen bara 120-220 mg metionin per dag.

Smältbarheten brukar också anföras vid diskussion om olika kvalitet hos olika proteiner, men enligt FAO skiljer det inte ens tio procent mellan kött och spannmål.

Inte ens om man av någon anledning (t ex extremt hård styrketräning) frångår rekommendationen om proteinintag och vill ha så jämn profil som möjligt på intaget av aminosyror, finns det någon anledning att se protein från t ex bröd som sämre. Visserligen får man knappt fyra gånger så mycket lysin som rekommenderat om man tar hela rekommenderade proteinintaget från havregryn eller rågknäckebröd men sju gånger så mycket lysin som rekommenderat om man tar det från kött eller mjölk.

Men om man av den anledningen ska diskvalificera spannmålsprotein så måste man också diskvalificera protein från korv, eftersom det ger knappt tre gånger så mycket tryptofan som rekommenderat medan protein från havregryn och rågknäckebröd ger fem gånger så mycket tryptofan som rekommenderat. Har du någonsin hört någon påstå att proteinet i korv inte kan räknas in eftersom det är av sämre kvalitet eller inte fullvärdigt? Det är tydligen något annat det handlar om...
 

Fredrik Flink 2005-11-28