FRITT FRAMISSN 1403-1582 Publ 2000-02-20 Uppdat 2000-02-20   KONTAKT informedIT NUCYKEL o SPÅRKALENDERNYTT
 

Fritt Fram:s sida för vapenintresserade

På denna sida beskriver vi såväl såväl handvapen som tyngre pjäser, alltifrån klassiska till toppmoderna produkter. Än så länge håller vi på traditionen att inte ha några bilder, besökaren må bli frustrerad men får i gengäld träna sin fantasi.
 
 

Staedtler

En klassisk serie tyska vapen som ligger fint i handen, kaliber från HB till 3,5. Smäcker design som väl kan mäta sig med James Bonds penntunna pistol. En vapentyp som blivit en symbol eller sinnebild för världens största internationella befrielserörelse.
 
 

AW Faber-Castell

Likaledes tyskt skjutjärn som fortfarande tillverkas, numera oftast med sexkantig pipa. Den traditionella färgsättningen har mjukats upp med fler designer.
 
 

Ballograf Epoca

Ett på sin tid epokgörande och fortfarande flitigt använt kulvapen, sikte i rostfritt stål och vanligaste kaliber medium.
 
 

Halda

Ett legendariskt fabrikat av stationär pjäs, som alltid på den tiden gjuten i massor av stål och helt utan elektronik. Figurerade för övrigt som bevismaterial i en radiosänd dramadokumentär.
 
 

Extensa 355

Vi gör ett diametralt hopp till en verkligt modern och mobil maskin, om än inte med allra senaste topprestanda. En av de få nyare som saknar optoelektronisk läsning, den har i gengäld utfällbar ergonomisk LCD målsökare. Kaliber 133 och med 1350-megasin. Den har fått göra många tårdrypande jobb här på SIA (Swedish Information Agency).
 
 

Hyundai P560

Inte så livsfarligt vapen som det låter. En verklig trotjänare och hos oss föregångare till ovanstående. Det låter skrattretande i dag men kaliber 60 var en normal budgetvariant 1995 när kaliber 90 var senaste nytt. Ursprungligen bara 8 skott i interna megasinet men sedermera utbyggd till 24 och påbyggd med optoelektronisk läsning. Extern 15-tums CRT målsökare av fabrikat Philips.
 
 

IBM "Kulan"

Vi går tillbaka några decennier till en epokgörande klassiker. Stor och tung med mycket mekanik men plötsligt också elektronik! Ersattes under åttiotalet av hjulförsedda pjäser som knappt hann etableras innan dagens informationsteknologi fick sitt genombrott.
 
 
 
 

Fotnot: Fritt Fram tar inget ansvar för lagligheten i att inneha och använda desa vapen. Rättstillämpningen tyder på att inte heller omdömesgill användning anses oförargligt.