FRITT FRAM       ISSN 1403-1582   Publ 2008-08-29   Uppdat  2008-08-29  svensk.info  IT NU  CYKEL o SPÅR   KALENDERNYTT  KONTAKT
 

VARNING! Politiskt korrekt sida:

 
 
 

VAD SKA FRAMTIDEN TRO ?

Det talas om att vi har för mycket muséer och den politiskt korrekta televisionen sänder serier som ska hjälpa människor att lära sig kasta bort saker. Fritt Fram är inte sämre. Här får du några tips. Tänk på vilken tid du lever i. Skit-i-o-släng-kulturen måste bevaras.

Om du inte ser upp riskerar ditt hem att förvandlas till ett museum. Och muséer, det är otäcka saker. Gammal skit i drivor, där folk spiller bort dyrbar tid med att stå och titta utan att begripa ett dyft. I värsta fall får man någon idé från det förflutna, som kan fördärva hela ens framtid.

Statliga bordeller väcker heta känslor, men statliga muséer får alltför få att reagera. Här kan du slå två flugor i en jättesmäll: Dränk dina käraste ägodelar i bensin och stoppa den gamla skamfilade resväskan full innan du släpar iväg den till muséet där du låtsas göra som intendenten och förirra dig ner i källarens samlingar.

Ett mer oskyldigt tillfälle erbjuder avlägsna släktingars bortgång. Innan du låter dyrgriparna gå på auktion, rensa bort gamla dagböcker och annat skräp som kan avslöja hur man levde före den moderna människan. Du har ingen skyldighet att uppfylla döingars sista önskan om att något ska bevaras, är man borta så är man.

Många människor drunknar i information - räck dem en hjälpande hand! Maila gärna i stället för att skicka snigelpost, men ta inga onödiga kopior och se upp för skadlig programvara som t ex backup som kan få dig att backa uppför in i framtiden.

Ditt meningslösa chattande behöver du inte bry dig om, det försvinner i allmänhet av sig självt - ofta redan innan du hunnit sända iväg din replik. Skulle du råka komma åt Ctrl-knappen samtidigt med S när du sitter och bloggar, så se till att du flyttar filen till den billigaste CD du kan hitta (garanterat fri från guld och ftalocyanin) och låt den för säkerhets skull ligga framme i solen så behöver du inte genera dina barnbarn.

Viktigast av allt är ändå maten. Vi håller på att äta ihjäl oss. Bara en fjärdedel av all mat slängs bort, Sverige håller på att bli ett u-land. Längst ner i kylskåpet finns en rötkammare, även kallad grönsakslåda. Här kan du stoppa ner grönsaker mm tills de ruttnar och blir lättare att slänga bort. Men gå inte för långt ner för då kommer du till frysutrymmet, där maten riskerar att bli liggande tills någon äter upp den - bakterier fungerar inte i så låga temperaturer.

Släng er i väggen, gamla stoffiler - nej, förresten, då kommer ni fram igen när vi bygger om...
 

Med slängig hälsning

Fredrik Flink 2008-08-29