Åklagarmyndigheten i Blekinge
Chefsåklagare Tommy Clevenhult
Box 98
371 21   Karlskrona

 
Det är med yttersta vämjelse och förfäran jag tar del av nyheten om att det redan så svårt drabbade brottsoffret i Rödeby nu åtalats för mord och mordförsök. Detta är för mig det slutliga beviset för att vi INTE, som det alltid förutsätts, ’lever i en rättsstat’. Som Du säkert känner till är tiotusentals svenskar inte bara upprörda utan mycket aktivt engagerade i det som händer. I det följande förutsätter jag att nyheten om åtalet är riktig och att det i enlighet med uppgift på er hemsida är Du som är ansvarig för detta åtal.

Till att börja med – om man inte kan acceptera att någon använder det mest elementära nödvärn, helt i enlighet med lagens anda och bokstav, varför väljer man då en så grotesk rubricering som ”mord” ? De mest barbariska massakrer brukar inte kunna dömas som mord, med hänvisning till att man inte kunnat utesluta att det saknats uppsåt att döda. Här kan man tvärtom – om någonsin – direkt utesluta ett sådant uppsåt. Det finns en uppsjö av alternativa rubriceringar - om man nu envisas med att det är brottsoffret som begått brott – nödvärnsexcess, framkallande av fara för annan, misshandel, vållande till annans död eller i värsta fall dråp. Men det är kanske lika bra, kanske någon människa mer hade trott på åtalet om det kallats nödvärnsexcess, och kanske sannolikheten för en fällande dom ökat.

Som kronan på verket av övergrepp har man nu, enligt medieuppgifterna, fått offret att i efterhand tro att han måste ha gjort fel. Men när Du ser på honom i rättssalen, glöm då inte oss andra miljoner som skulle ha gjort, eller åtminstone hoppas att vi skulle ha gjort, precis samma sak – oss får Du inte att tro att det är fel, om du så kallar det folkmord eller landsförräderi!

Det här är första gången någonsin som jag skriver till en åklagare i ett pågående mål. Jag har träffat många jurister med inställningen att gemene man inte begriper ett skvatt om rättsskipning. Det betyder ju inte att det stämmer – det säger bara något om jurister – och framför allt betyder det inte att jurister, t ex åklagare, gör rätt. Jag har naturligtvis ingen möjlighet att påverka utgången, men jag kommer personligen att hålla Dig personligen ansvarig för anklagelsen och detta groteska övergrepp på de redan värst fysiskt utsatta i översittarsamhället. Med tanke på att Du valt att tolka det yttersta nödvärn som ”mord” så är det väl ingen mening med att påstå att den förra meningen inte är någon hotelse. Jag gör mig inga illusioner utan räknar kallt med att bli åtalad för grovt olaga hot, våld mot tjänsteman, grovt övergrepp i rättssak och vad ni mer kan hitta på – varför inte ”mord”?
 

Linköping 2008-01-07
 

Fredrik Flink