CYKEL o SPÅR   ISSN 1400-7908 Publ 1999-08-24Uppdat 2000-08-12  KONTAKT    informedIT NU FRITT FRAMKALENDERNYTT
 

Stockholm Recycling är ett miljölopp som går genom Stockholms Stad och ekopark. Årets lopp går den 20 augusti. Här kan du läsa några erfarenheter från förra årets lopp, där Cykel o Spår deltog på fällbar cykel:

STOCKHOLM RECYCLING 1999

Ett väl genomfört lopp för ökad cykeltrafik. Det omdömet gäller både arrangörer, deltagare - och Brompton. Den fällbara cykeln har nu visat upp att den är fullt i klass med standardcykeln.

Stockholm Recycling är mig veterligen det enda cykelloppet där cykeln är mer än ett idrotts- och motionsredskap. Miljöprofilen är tydlig, man talar inte bara om Stockholms grönområden utan om cykelns smidighet och miljövänlighet i en hårt trafikerad stad.

Därför var det i år hög tid för Cykel o Spårs utsände(dvs mig själv) att delta och eftersom det måste bli framresa med tåg på söndagsmorgonen så fick det bli fällbar cykel. Dessutom ett gyllene tillfälle för Brompton att verkligen visa vad den går för.

Och det gjorde den. Åtskilliga, nej, tusentalet, var nog de medtävlande som höjde på ögonbrynen när "låghjulingen" susade förbi! Någon som bara såg Brompton stillastående utbrast: - Har du kört på den där?! Det låter föga imponerande att jag var i mål först 11:28, men då ska man komma ihåg att jag körde den längre banan drygt fyra mil och att klungan kom i väg på allvar först vid 09:20 från Sergels Torg. Dessutom var det långt ifrån något tävlingstempo, om än heller ingen söndagspromenad.

Stockholm Recycling 1999 var en riktigt behaglig upplevelse. Vädret var perfekt, stämningen underbar och risken att köra fel närmast mindre än obefintlig. Målade pilar, avspärrningsband och viftande och hojtande flaggvakter mötte i så gott som varenda korsning, ofta beledsagade av trafikpoliser. Kanske kunde man ha kostat på en målportal bland alla tält och scener i Kungsträdgården, målgångarna blev nu lite av en antiklimax, men annars ger jag högsta betyg för arrangörerna.

Det ska gå att redan nu anmäla sig till Stockholm Recycling 2000 och om en miljömedveten vardagscyklist någonsin ska delta i ett cykellopp så tycks valet givet. Nästa år ska vi bli långt fler än fyratusen!
 
 

Fredrik Flink 1999-08-23
 
 

PS. Hittade en uppgift på loppets egen sida om att antalet deltagare stannade vid 3270 - inte så dumt ändå.
 
 

Fredrik Flink 1999-08-26